Kako doma očistiti sedežno garnituro?

Ciscenje sedezne garniture

Ne dovolite, da vam umazana sedežna garnitura uniči življenjski slog, pogled na madeže poslabša počutje, naložen prah povzroči kihanje ali še hujše alergijske reakcije. Preberite si nekaj preprostih nasvetov za redno domače vzdrževanje in čiščenje sedežne garniture. Ob rednem vzdrževanju, 1 krat letno priporočamo tudi globinsko čiščenje sedežne garniture.

 

8 PREPROSTIH NASVETOV ZA ČIŠČENJE SEDEŽNE GARNITURE

 

#1 REDNO SESANJE PRAHU

Nabiranje prahu, pršic in drugih alergenih snovi v notranjosti sedežne garniture omejite z rednim sesanjem pohištva. Sedežno garnituro presesajte s sesalnikom vsaj 1x tedensko (za najboljšo učinkovitost uporabite najmanjši nastavek).

 

#2 POLITE TEKOČINE, REAGIRAJTE TAKOJ

Ko po sedežni garnituri nekaj polijemo, je vsekakor najbolj pomembno, da se čiščenja lotimo takoj. Dlje, ko s čiščenjem odlašamo, težje je popolno odstranjevanje madežev. Čiščenje politih tekočin naj poteka tako, da s čisto krpo ali gobico pivnate tekočino od zunanjega roba madeža proti sredini, saj se na tak način, s čiščenjem madež ne bo še povečal.

Razlito vino

#3 PREBERITE NAVODILA PROIZVAJALCA

Prvo pravilo; pred uporabo detergentov za čiščenje sedežne garniture si vedno preberite navodila za vzdrževanje sedežne garniture, ki se navadno nahajajo na skritih delih pohištva. Uporaba neprimernega čistila lahko povzroči nepopravljivo škodo.

 

#4 UPORABITE SUHO MEHKO KRTAČKO

Za odstranjevanje posušenih delcev (prilepljeni na tkanino), uporabite suho mehko krtačko. S krtačko podrgnite po tujku in nato razbite delce s sesalcem posesajte stran.

 

#5 PRED MOKRIM ČIŠČENJEM

Pred vsakim mokrim čiščenjem sedežne garniture, le-to najprej suho temeljito presesajte. S tem si boste olajšali delo in preprečili težave z zlepljenim prahom. Prah se v stiku z vodo zlepi in čiščenje postane težavno.

 

#6 NEPRIJETNE VONJAVE

Za domače odstranjevanje neprijetnih vonjav in določenih madežev lahko uporabite sodo bikarbono. Na težavno mesto potresite jedilno sodo in pustite delovati 15-20 minut, nato s sesalnikom temeljito posesajte.

 

#7 ODSTANJEVANJE MADEŽEV

Sedežno garnituro čistite le s primernim čistilom. V kolikor ne veste katero čistilo je primerno za vaš kavč, vedno preverite navodila. Na navodilih je napisana tudi oznaka katero vrsto čistila lahko uporabite (W – čistilo na vodni osnovi, S/W – vodna in blaga kemična čistila, S – kemična čistila,). Pred čiščenjem preizkusite delovanje na skritem mestu. Nanesite zmerno količino čistila, z mehko krtačo podrgnite in s čisto gobo popivnajte odvečno tekočino (z zunanjega roba proti notranjosti madeža). V kolikor je mogoče čistite od šiva do šiva.

 

#8 SUŠENJE SEDEŽNE GARNITURE

S čisto, mehko brisačo popivnajte preostalo tekočino. Z dodatno čisto, suho brisačo obrišite celo čiščeno površino. Sedežno garnituro pustite, da se naravno posuši (vsaj 12 ur).

 

ODSTRANITE ODVEČNA ČISTILNA SREDSTVA

Pri domačem čiščenju sedežnih garnitur priporočamo zmerno uporabo namenskih čistilnih sredstev, saj se v nasprotnem vidna umazanija zelo hitro poveča in je končni rezultat lahko še veliko slabši. V kolikor je le mogoče čistilo nujno izperite iz sedežne garniture, saj bo to preprečilo hitro nalaganje nove umazanije. V kolikor uporabljate razne čistilne pene in suha čistilna sredstva, le te temeljito odstranite iz tkanine, saj ostanki čistil nase ˝prilepijo˝ umazanijo, ki jo je naslednjič še težje odstraniti.

 

ALFA ČIŠČENJE ČISTIMO Z LJUBEZNIJO

 

ALFA čiščenje smo zaupanja vreden čistilni partner. Vse naše stranke so deležne profesionalnega pristopa, s katerim gradimo kakovostne dolgoročne odnose. Pri delu uporabljamo zgolj najboljšo profesionalno opremo, okolju prijazna bio-razgradljiva čistila in imamo ogromno znanja o materialih, usnju, čistilih, premazih in podobno. Za vse informacije smo na voljo na naši klicni številki 070 551 011, e-pošti info@alfaciscenje.si ali preko našega kontaktnega obrazca. Preberite si več tudi o drugih vrstah globinskega čiščenja oblazinjenega pohištva.

Deli s prijatelji

Sorodni prispevki

ALFA čiščenje čistilni servis Ljubljana in gorenjska

ALFA čiščenje

Vse kar iščete

Zaupajte nam vaše ideje in želje, mi jih bomo uresničili. Čistimo vse vrste objektov od tal do strehe, okna, tekstilno pohištvo, usnjeno pohištvo in vozila. Uporabljamo le najboljšo opremo, čistila in pripomočke.

Denis Kovacevic
Priljubljeni članki
Partnerji

WEBSTER.SI

POKLIČI ZDAJ