Preproge: madeži in polite tekočine

Čiščenje preprog madeži in polite tekočine

Naj začnem pri sebi! Tudi naš dom ni imun na umazanijo in s to povezanimi madeži. Na primer zgodilo se mi je, da sem po preprogi polil sok, kavo in mleko. Ženi je kruh z namazano stranjo navzdol padel na sedež. Med previjanjem sinka, me je ta fantič skupaj s sedežno garnituro polulal,… Skratka zgodilo se mi je že kar nekaj življenjskih nesreč, ki so povzročile take in drugačne madeže na našem tekstilnem pohištvu. Se zgodi, prav vsem nam!

Madeži in polite tekočine

Ko govorimo o madežih na preprogah, lahko rečemo, da se ti pojavljajo v najrazličnejših velikostih in oblikah. Madeži so si po velikosti, strukturi in povzročitelju različni, zato jih je treba različno tudi obravnavati. Na primer madež rdečega vina bomo očistili drugače, kot madež urina hišnega ljubljenčka. Najbolj pogosti madeži so:
– vodotopni madeži (voda, sokovi, alkohol,…),
– biološki/beljakovinski madeži (meso, kri, telesne tekočine, mlečni izdelki,…),
– mastni madeži (solatne polivke, oljni madeži, maslo, ličila,…),
– tekočine hišnih ljubljenčkov,
– vinski madeži,
– vosek, plastelin,
– žvečilni gumi, bonboni,
– prah, zemlja, pesek.

 

Globinsko čiščenje preproge madeži

 

Nasveti za čiščenje madežev s preprog, itisonov, tapisonov

Madeži in umazanija na preprogah veljajo za ene najpogostejših v vsakem domu, hotelu ali pisarni. Pomembno je, da jih odstranimo hitro in na pravi način. Madeži hitro prodirajo v tekstilne preproge, kjer si v trenutku ustvarijo nov dom. Prilepijo se na vlakna in jih je premosorazmerno s časom vedno težje odstraniti.

Če se odločite za čiščenje z raznimi mili in detergenti, boste zagotovo zaključili delo s temnimi in odpornimi madeži na preprogi. Mila in detergenti puščajo ostanke na preprogi, kamor se umazanija ekstremno hitro prilepi. Take madeže je zelo težko odstraniti. Ob uporabi takih in drugačnih pripravkov, jih nujno izperite z vodo.

1 Ukrepajte hitro

Prej se znebite nesnage bolje za vas in manj težav sledi. Hitro poberite ali posesajte raztreseno umazanijo. Tekočine hitro popivnajte z brisačo od zunanjega roba madeža navznoter. Ne drgnite saj se tako madež razširi in še bolj vtre v preprogo.

2 Preizkusite čistilo ali detergent

Preproge in druge tekstilne talne obloge so izdelane iz različnih materialov. Nekateri materiali se različno odzivajo na čistila in druge čistilne pripravke (razbarvanje, krčenje, beljenje,…) Preberite navodila proizvajalca in nato najprej na skritem mestu testirajte odstranjevalec madežev. Če je preizkus uspešen nanesite čistilo na madež in ga z nežnimi krožnimi gibi odstranite.

3 Stari trdovratni madeži

Madeže je najbolje odstraniti takoj ali v najkrajšem možnem času. Razumemo, da to včasih ne gre. Ko se lotite odstranite starih madežev te ne drgnite preveč saj jih boste tako še bolj vtrli v tkanino. S prekomernim drgnjenjem ali ščetkanjem se preproga lahko tudi poškoduje. Previdni bodite pri uporabi različnih magičnih čistil (berite navodila).

4 Mastni madeži

Mastni madeži so zaradi odbojnosti vode eni najtežjih za odstranjevanje. Pomembno je, da mastne tekočine popivnate ali posesate s preproge takoj, saj dlje ko bodo prisotne težje se jih bo znebiti. Najboljši način za odstranitev mastnih madežev je klic na ALFA čiščenje telefonsko številko. Če se vseeno odločite za samostojno odstranjevanje, priporočamo uporabo detergenta za posodo. Na vlažno krpo nanesite zmerno količino detergenta in previdno pobršite madež. V kolikor je le mogoče ostanke izperite z vodo.

5 Kri

Kri in drugi biološki madeži veljajo za najbolj trdovratne. Brez pravih čistil in opreme jih je težko popolnoma očistiti. Ob hitrem ukrepanju bo zagodovo zadostoval detergent za posodo ali čistilo za tekstil na osnovi amoniaka. Na vlažno krpo nanesite zmerno količino detergenta in ga previdno pobršite madež. V kolikor je le mogoče ostanke izperite z vodo. Ne uporabljajte agresivnih čistil, saj bo verjetno škoda večja od koristi.

6 Vosek in plastelin

Če se je na vaši preprogi znašel vosek ali plastelin, ne norite! Rešitev je tu. Na mesto kontaminacije (vosek) položite papirno brisačko. Nato na brisačko položite toplo ponev ali likalnik (ne sme biti vroče). Ko se bo vosek ogrel se bo prilepil na brisačko in ga boste lažje odstranili. Plastelin nasprotno kot vosek odstranjujemo s hladnim pristopom. Na plastelin položite vrečko ledu ali tistega modrega pingvinčka hladilno torbo. Ko bo plastelin dovolj ohlajen (postane trd) ga previdno podrgnite dol.

7 Sadje in sokovi

Sadje in sokovi vsebujejo veliko kislin in raznih barvil. Kombinacija teh 2 faktorjev navadno povzroči najmanj zaželene madeže. Če je madež svež ga previdno popivnajte z brisačo ali gobico za pomivanje posode. Tekočino popivnajte od roba navznoter. Madež lahko odstranite tudi z sodo ali gazirano vodo. V kolikor nič od naštetega ne deluje se vedno lahko obrnete na nas. ALFA čiščenje smo dosegljivi na telefon ali mail 24/7.

8 Vinski madeži

Doma se svežih vinskih madežev lahko lotite na enak način, kot zgoraj opisanih madežev sadja in sokov. Če čistite rdeče vino uporabite hladno vodo. V kolikor čiščenje ne bo uspešno priporočamo hiter klic na ALFA čiščenje. Nujne posege in čiščenja v kolikor je le mogoče opravimo prednostno.

 

Profesionalno in zanesljivo čiščenje preprog in odstranjevanje trdovratnih madežev

Razumemo, da vsakega madeža doma ne morete odstraniti sami. Zato smo tu mi, ALFA čiščenje. Naše znanje o materialih in čistilih ter vrhunska usposobljenost za globinsko čiščenje in oprema so najboljše orožje za boj z umazanijo in madeži. V kolikor je sporočilo ali klic na naš servis pravočasen lahko z vseh tekstilnih površin odstranimo popolnoma vse madeže.

Deli s prijatelji

Sorodni prispevki

ALFA čiščenje čistilni servis Ljubljana in gorenjska

ALFA čiščenje

Vse kar iščete

Zaupajte nam vaše ideje in želje, mi jih bomo uresničili. Čistimo vse vrste objektov od tal do strehe, okna, tekstilno pohištvo, usnjeno pohištvo in vozila. Uporabljamo le najboljšo opremo, čistila in pripomočke.

Denis Kovacevic
Priljubljeni članki
Partnerji

WEBSTER.SI

POKLIČI ZDAJ